Samen beslissen
Shared Decision Making: Samen beslissen over zorg
Bij Shared Decision Making (SDM), ook bekend als Samen Beslissen, nemen u en uw behandelaar samen een besluit welke zorg het beste bij u past. Uw behandelaar bespreekt met u de diagnose, opties voor behandeling, de voor- en nadelen, de gevolgen van de behandeling, en nazorg. Hiermee kunt u bewuster uw keuze maken en zich sterker aan uw behandeling verbinden met een beter resultaat. Dit draagt als het goed is ook bij aan uw tevredenheid bij afloop. In schema zien de stappen er als volgt uit.
Stap 1: Wat is het probleem? Wat zijn opties om tot een oplossing te komen?
Welk probleem ervaart u, wat weet u hierover en welke doelen wilt u voor zichzelf stellen? Bij de bevestiging van uw afspraak heeft u een Samen beslissen formulier ontvangen met hieraan gekoppeld een doelenlijst. Deze lijst kan u helpen om tot de doelen te komen die u wilt stellen. Uw mening hierover is belangrijk! Het kan ook zijn dat uw conclusie is dat er geen probleem is of het meevalt. De keuze om niets te doen is dan ook een optie.
In deze stap gaat u na wat u zelf weet over uw probleem en welke vragen u hierover heeft. U kunt zich via onderstaande links vanuit verschillende invalshoeken infomeren over het probleem dat u ervaart. Mist u een informatieve site waar wij aan kunnen linken, laat het ons dan weten.
Stap 2: Wat zijn de voor en nadelen van de opties?
Als een diagnose is gesteld, kunt u zich op onze webpagina Problematiek informeren over de opties voor het vervolg. U klikt dan op ‘Zorgstandaard’ achter de diagnose die bij u is gesteld. U zult merken dat we qua behandeling meer kunnen bieden dan in de Zorgstandaard wordt genoemd. U overweegt de voor- en nadelen van de opties zodat u optimaal achter uw keuze kunt staan. Denk bijvoorbeeld aan de risico’s, opbrengsten en inspanningen van de opties.
Bovenstaande komt in de regel aan de orde bij het adviesgesprek en tijdens het bespreken van het behandelplan.
Stap 3: Wat zijn uw verwachtingen en voorkeuren?
Hiervoor is het helpend wanneer u uw ervaringen kunt delen met andere mensen. Mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad (lotgenoten) of mensen in uw netwerk die u goed kennen en weten wat u nodig heeft. Bespreek u met hen waar u zich het minst of juist het meest druk over maakt. Overdenk de dingen die voor u vooral belangrijk zijn en die richtinggevend zijn voor uw keuzes. Stel u zelf de vraag wat voor u het belangrijkste is voor het nemen van een besluit.
Het kan helpend zijn om hierover ook contact te zoeken met patiëntverenigingen (zie boven bij stap 1). Zij kunnen u wellicht in contact brengen met lotgenoten. U kunt u ook oriënteren binnen uw eigen Sociaal domein. Vaak zijn er meer mensen binnen uw netwerk met soortgelijke ervaringen die u kunnen helpen uw eigen voorkeur hierin helder te krijgen.
Stap 4: Samen een beslissing nemen
In deze fase is het de vraag of u zich voldoende geïnformeerd voelt om een beslissing te nemen over uw behandeling en of u zich hierbij wel of niet wilt laten adviseren door uw behandelaar. Bent u erover uit en wilt u een beslissing nemen, dan maakt u hierover afspraken met uw behandelaar. Bij keuze voor behandeling bij de Helper zullen de afspraken als doelen worden opgenomen in het behandelplan.
Het is ook een optie om de beslissing uit te stellen, er een nachtje over te slapen of nog eens bij anderen te kijken of die iets kunnen bieden dat beter bij u aansluit. Hieronder wordt per behandelvorm weergegeven waar in de regio deze behandeling nog meer geboden wordt, zodat u eventueel ook anders kunt kiezen. De website Kiezen in de GGZ kan hierbij wellicht ook helpend zijn.
Contact met de Helper
Kolthofsingel 52
7602 EP Almelo
0546 825 933
Algemeen